MDO&木君建筑设计咨询丨郡西云台销售中心 - 设计作品 - 创世新网-创世建筑装饰协会官方网站
创世建筑装饰协会官方网站
设计 > 设计作品 > MDO&木君建筑设计咨询丨郡西云台销售中心

MDO&木君建筑设计咨询丨郡西云台销售中心

来源:创世新网时间:2018-04-25 09:47:56 评论 分享

我们的兴趣也延伸到了对于自然光与灯光的研究。在入口大厅处,我们想象这些连续的立柱可以被看作是日晷 — 它们的影子一直在动,一日之间可以大厅的地上画出时刻。在室内,我们运用了隐藏的洗墙灯,从而赋予了沿着浅色石墙的屏风温柔而有质感的阴影。

分享到 33.6K
<
  • 最后一页
>

  郡西云台销售中心

  郡西云台销售中心处于位于杭州西北市郊美丽的良渚文化村中,MDO非常荣幸能够获得设计这座拥有独特风格建筑的室内空间。

  作为设计师,我们对于空间中各元素的联系和对比有很强的兴趣 - 建筑与室内,粗糙与平滑,深与浅,鲜明与细腻。每组对立概念之间都有一个过渡,在这个过渡中间也蕴藏着引发某种情感的机会。

  入口大厅

  对于我们来说,这个售楼处展厅代表着这样一种过渡。它是访客们进入一段发现之旅的大门。到达目的地的仪式感成为了我们设计大厅的出发点。一个高而列队般的空间让访客们感受到敬畏和期待感。在这个空间中我们奠定了整个项目的基调,并且展现了地产商对于精致和品质的追求和承诺。

  我们设计了一系列的折叠屋顶(灵感来源为中国艺术家吴冠中作品中展现的传统中式屋顶),而这些屋顶形状也呼应了建筑的节奏。这个长廊从南边单侧采光,这种节奏被一系列的立柱上深色拉丝金属与浅色砂岩之间的强烈对比凸显得更加强烈。每两个立柱之间都给予访客一个通过层叠的屏风瞥见室内的机会。

  中央区域

  我们在设计中面临的一个挑战是两种建筑高度之间的过渡:入口大厅是一个双层挑高的空间,整体规模很大,而当你步入中央区域的模型区时,天花高度突然降低了一半。怎样才能保持整个设计的精神呢?

  我们的解决方法是在中央区域中延续入口大厅中折叠天花的主题,但加大它的比例。我们创作了一个以水波为灵感的,向外流动的折叠形态。当这些折叠造型到达了洽谈区时,它变成了轴对称的形状。从座位处向上看,它则是传统尖屋顶的样子。这样,洽谈区的上方的空间感就显得更为舒适而亲近。

  我们设计了洽谈区处的定制沙发,这个沙发也呼应了观看室外景观的视角。背靠着墙的沙发有一个很高的后背,给你提供了必要的隐私。而面朝景观的沙发则比较矮,能给访客提供朝向花园和景观的极佳视角。

  捕捉风景

  MDO对于捕捉风景这一概念非常感兴趣。我们把每一个空间的过渡当作一个可以框出独特景观的机会,如创作一副画一样。每个捕捉景观的地方同时安装了定制的屏风,这些屏风使得观景的体验更佳丰富 — 访客们可以通过屏风看到部分风景并感受到在此之外有更多景观,因此想要更进一步地探索。从入口大厅处,这些烤漆屏风就创造了使人们往内部和外部看到风景的机会,也从而建立了内部和外部空间与空间之间的关系。

  在中央区域的中心部位有一个用烤漆屏风围绕起来的微景观。这个微景观把室外的风景延续到了室内,既成为了一个室内特征,又增加了室内的层次感。

  建筑与室内空间的联系

  MDO对于建筑与室内空间的联系非常重视。事务所的两位创始人都是建筑师出身,因此空间、形态和光影等元素对于我们来说非常重要。我们喜欢室内空间和建筑之间的对话,并且探索它们如何可以影响并且改善彼此。这种模糊建筑和室内之间界限的概念只有在对建筑和室内都有清晰认知的基础上才可以达到。

  在我们的设计过程中,我们会不断考虑任何的形态、材质和规模可以在衔接室内和室外空间的时候达到平衡。我们注重每个细节,包括石材的排列,建筑立柱与窗框和完成面的对齐,以及空间之间衔接材料的肌理和特性。每一种关系是否都可以加强访客们在空间中移动时的感官体验?

  我们的兴趣也延伸到了对于自然光与灯光的研究。在入口大厅处,我们想象这些连续的立柱可以被看作是日晷 — 它们的影子一直在动,一日之间可以大厅的地上画出时刻。在室内,我们运用了隐藏的洗墙灯,从而赋予了沿着浅色石墙的屏风温柔而有质感的阴影。

  项目名称:郡西云台销售中心

  事务所:More Design Office (MDO) / 木君建筑设计咨询(上海)有限公司

  网站:http://moredesignoffice/

  状态:2017年11月完成

  面积:400平方米

  地址:杭州市余杭区万科郡西澜山郡西云台售楼处

  摄影:隋思聪, Dirk Weiblen

  Junxi Mountain Villa Sales Centre

  MDO were honoured to be offered the chance to design the interior for a unique piece of architecture situated in the beautiful Liangzhu area, in the northwestern outskirts of Hangzhou.

  As designers we are interested in relationships and contrasts; architecture and interior, the rough and the smooth, dark and light, strong and the delicate. Between each is a transition, and opportunity to create an emotion.

  THE ENTRANCE HALL

  For us, the Sales Gallery represents one of these transitions. It is a gateway that visitors encounter on their journey to discover the development. This sense of arrival became our starting point for the entrance hall. A tall processional space which would fill the visitors with a sense of awe and anticipation. A place where we could set the tone and express the developments commitment to refinement and quality.

  We designed a series of folding arches (inspired by painting of traditional Chinese roofs by Wu Guangzhong) which responds to the rhythm of the architectural façade. Side lit from the south, the rhythm is enhanced by a series of columns clad in contrasting dark hairline metal and light textured limestone. Each bay allows a glimpse view through a layered lacquer screen to the inside.

  CENTRAL HALL

  The central hall is divided into 2 parts. The first is the model area, which is flanked by a long bar clad in bush-hammered stone, and a delicate forest of dark metal rods. The composition of the space is formal, with a strong central axis which leads on to the 2nd consultation area, and the external water feature.

  One challenged we faced was that the entrance hall is a double height space, with a very impressive scale. When you come into the model hall the ceiling drops to half the height. How to keep the energy of the design?

  Our solution was to continue the theme of folding roofs, but on a much greater scale. We created a direction fold inspired by water ripples which flows to the outside. As it reaches the consultation area the fold becomes symmetrical so that it creates the form of a traditional roof above the seating. This establishes a more comfortable and intimate setting above the consultation area.

  We designed custom built sofa and seating which responds to the views of the landscape. When you sit with your back to the wall, the seating is high backed and enclosing. Whereas where the seating faces the landscape the sofas are lower to allow all guests views of the garden and landscape.

  CAPTURING VIEWS

  This idea of capturing views is something MDO are very interested in. We see each transition as an opportunity to frame a view, as if to create a painting. This is enriched by the use of screens which allow partial views. The visitor gets a glimpse or a sense of what is beyond, encouraging them to explode further. From the entrance hall lacquered screens permit views in and out, established these relationships between spaces, between inside and out.

  In the centre of the main hall a framed garden wrapped in lacquered screens brings the landscape into the building, and creates an element which is both a feature and means to organize and layer space.

  RELATIONSHIPS BETWEEN ARCHITECTURE AND INTERIOR

  MDO are interested in these relationships because the two founders are both architects who come from a background where space, form and light are very important. We enjoy how interior and architecture interact, how one can inform and improve the other. The idea of a blur between inside and outside, where we can live in both can only be achieved with a clear understanding of architecture and interior.

  When we design we are always considering how the form, material and scale work inside to out to create a balance. We look every detail, the setting out of stone, the alignment with architectural columns, window frame and cladding, to the physical properties of connecting materials. Can each relationship strengthen the experience that the visitor feels as they move through the building?

  This interest continues through to the study of lighting, natural and artificial. In the entrance hall we imagined the columns to behave as a sundial, the shadows constantly changing and drawing the hours of the day across the floor. Inside we used indirect light to wash the walls and create gentle textured shadows playing through the screens which line the light stone walls.

  Project Name: Junxi Mountain Villa Sales Centre

  Architecture Firm: More Design Office (MDO)

  Website: //moredesignoffice/

  Status: Completed Nov 2017

  Size: 400 sqm

  Address: Mountain Villa Sales Centre, Vanke Junxi, Yuhang District, Hangzhou City, Zhejiang Province, China

  Photographer: Sicong Sui, Dirk Weiblen

[责任编辑:丁艳艳]
免责声明:本站除了于正文特别标明创世新网原创稿件的内容,其他均来自于网友投稿或互联网,其原创性以及文中陈述内容未经本站证实,对本文全部或者部分文字、图片的真实性、完整性、及时性本站不作任何保证或承诺,请读者仅作参考,并请自行核实相关内容。本站所发布图片或文字内容若涉及版权问题,请及时联系本站工作人员予以解决。QQ: 手机:15801363651。

友情链接

LINKS